Groningen Ontwerpt – Waardevolle Verpakkingen

Groningen Ontwerpt is een onderdeel van House of Design (HoD). Wat drijft oprichter Eileen Blackmore? “Het is van de zotte dat er producten gemaakt mogen worden waar we ziek van worden, waar mensen voor worden uitgebuit en waarmee we de aarde uitputten, om maar een zo goedkoop mogelijk product op de markt te brengen. Wat is dan de waarde?” Met HoD wil ze verduurzaming en circulariteit tastbaar en inzichtelijk maken om te komen tot een toekomstbestendige samenleving.

We willen een bijdrage leveren aan de nationale doelstelling om in 2050 afvalvrij te zijn. De gemeente Groningen heeft de ambitie om dit in 2030 al te bereiken. Het thema van Groningen Ontwerpt 2023, waardevolle verpakkingen, is gekozen naar aanleiding van gesprekken met ondernemers in de binnenstad: Winkeliers bestellen producten die verpakt geleverd worden. Die verpakking, daar ontkomen ze niet aan, ook al hebben ze deze niet besteld en daarbij betalen ze voor het afvoeren ervan. De winkel verpakt het product opnieuw wanneer de consument het koopt.

We zijn eraan gewend geraakt dat alles verpakt is; maar liefst 20% van ons afval bestaat uit verpak- kingsmateriaal. Met Groningen Ontwerpt streven we ernaar dit percentage drastisch omlaag te brengen. Zo ontstond het idee om de stap te maken van single-use- naar multi-use verpakkingen.

En hoe kunnen we deze ontwerpen? Is het mogelijk om verpakkingsmateriaal van de leverancier opnieuw te gebruiken? Pier Tjepkema, mede-organisator en eigenaar van Laif & Nuver geeft aan: “Het thema van dit jaar is absoluut relevant, omdat iedere onder- nemer hiermee worstelt en ook consumenten zich steeds bewuster opstellen.”

Ontwerpster en mede-organisator Anne Varekamp: “Samen met ontwerpers en ondernemers blijven we onderzoeken naar mogelijkheden.”

De ontwerpers kregen de opdracht om een ‘drager voor meermalen gebruik’ te ontwerpen, op een manier dat het product bijdraagt aan een positief imago van Groningen. Het product in kwestie dient geschikt te zijn voor langdurig gebruik of verkoop door meer winkeliers. Met Groningen Ontwerpt wil Eileen laten zien hoe systeemveranderingen tot stand kunnen komen. Door ontwerpers en ondernemers

te vragen om samen tot nieuwe, tastbare, producten te komen die laten zien hoe het wél kan.

Pier: “Groningen Ontwerpt brengt innovatie, ondernemerschap, duurzaamheid en samenwerking naar een next level. Het brengt samenwerking tussen verschillende disciplines, maar ook tussen winkeliers tot stand en versterkt de verbinding die er al was.”

Laif & Nuver
– Pier Tjepkema en Willem Meek

Pier en Willem vinden het belangrijk om bezoekers te inspireren en verrassen met een prachtig ingerichte winkel met onder­ scheidende artikelen. “We proberen uniek
te zijn in opstelling en toegankelijkheid. Onze kwetsbare accessoires en kleinmeubelen worden geleverd in grote hoeveelheden ver­ pakkingsmateriaal.” Het gaat voornamelijk om karton, plastic, piepschuim en pallets. Ze hebben zich afgevraagd hoe verpakkings­ materiaal weer nuttig kan zijn, maar ook of er manieren bestaan om spullen te verpakken op een manier die minder afval oplevert.

Laif & Nuver werkt samen met twee ont­ werpers. Sebastiaan en Simone hebben
het ingebrachte probleem en de bijpassende vraag op een geheel eigen wijze bekeken. Beide zijn geïnteresseerd in het bedenken van creatieve oplossingen waarbij ze zich breed oriënteren. Sebastiaan is aan de slag gegaan met eigen afvalstromen en Simone heeft afvalstromen van anderen gebruikt voor een nieuw product. “Het levert een hele leuke en verfrissende kijk op waardevolle verpakkingen op, die ons kan helpen naar een minder verspillende toekomst.” Daarbij proberen ze de oplossingen esthetisch pas­ send te maken voor Laif & Nuver.

Simone Larabi

Simone Larabi is interieurarchitect en productontwerper met een liefde voor duurzaam en natuurlijk materiaalgebruik. Ze is bovendien werkzaam voor House of Design. Haar ontwerpen zijn vaak toegespitst op de (natuurlijke)omgeving van een project en vertellen dan ook een specifiek maat­schappelijk verhaal. Door het (her)gebruik van duurzame en natuurlijke materialen krijgen oude tradities en ambachten een nieuwe betekenis.

Bij Laif & Nuver komen breekbare producten goed beschermd en volledig ingepakt binnen. Er ontstaat al een berg afval voordat het product in de winkel staat. Als de consument het product koopt, gaat dat ook verpakt mee naar huis. Simone is aan de slag gegaan

met de vraag of er duurzamere verpakkings­ materialen bestaan om kwetsbare producten mee in te pakken. Het boek “How to Wrap Five Eggs over traditionele Japanse verpak­ kingen inspireerde mij om te kijken naar lokale en natuurlijke mogelijkheden van verpakken.” Voor Groningen Ontwerpt ont­ wikkelde Simone een doek van linnen met een gekleurd randje. Daarop teksten van liedjes uit de drie Noordelijke Provincies.

De teksten zijn erop gedrukt met duurzame inkt in constrasterende kleuren. Bij het knopen van de doeken ontstaan zo patronen, die bij het uitpakken van het cadeau zicht­ baar worden.

Meer informatie op Groninger Ontwerpt en in het boekje