Wad van Waarde

Voor een plasticvrij Waddengebied

In het noorden van Nederland vind je een uniek gebied. Hier mengen zout en zoet water zich, vervaagt de horizon en is zee soms land. Hier groeit, zwemt, vliegt en leeft van alles. Hier verdwijnen grenzen.

In het Waddengebied, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed, komt alles samen. En dat biedt kansen. Hier vind je een waardevol natuurgebied, adembenemende vergezichten en mooie mensen. Maar hier stromen ook microplastics de zee in, vervoeren containerschepen hun goederen, krimpt de biodiversiteit en kreunt de economie. De Waddenkust is de wereld in een notendop of de kanarie in de kolenmijn.

Wij zetten ons in voor een plasticvrij Waddengebied. Doe je mee?

Een makersnetwerk voor circulaire producten 

Wij brengen in kaart wat waardevol is voor de natuur, toerisme, landbouw, economie of onderwijs en verbinden al dat waardevols op twee manieren:

  • We bouwen een integrale waardeketen. Een lokaal, duurzaam makersnetwerk van (jonge) boeren, ontwerpers, studenten, ondernemers en makers. Meer weten of doe je mee?
  • We ontwerpen en maken alternatieven voor plastic producten. Lokale, circulaire producten die alles wat van plastic is kunnen vervangen. Zo stroomt er nooit meer plastic naar de zee. Bekijk hier onze Wadproducten.

WadProducten

Voor een plasticvrij Waddengebied, begint Wad van Waarde bij de bron. We ontwikkelen producten zonder plastic, gemaakt van duurzame en lokale materialen. Hiermee biedt Wad van Waarde een mooi alternatief voor plastic producten zodat de microplastics niet meer in onze lucht, water en grond terecht komen.

Deze producten zijn het eindresultaat van de waardeketens die wij opzetten rond twee materiaalstromen: biologisch afbreekbaar plastic (PHA) en linnen textiel.

Welke producten vervangen we met onze duurzame alternatieven? Wad van Waarde kijkt vooral naar de producten die in het waddengebied veel worden gebruikt en vaak in het milieu terechtkomen. Denk aan koffie-to-go bekers of plastic tasjes. We startten een meerjarig programma waarin we met lokale waardeketens duurzame multi-use producten ontwikkelen die we maken van lokale, hernieuwbare en afbreekbare materialen.

De Wadden zie je ook terug in de ontwerpen van Simone Larabi. Larabi is, als ontwerper betrokken bij Wad van Waarde en voor haar is de brede impact van de ontwerper van belang. Ze ontwierp bijvoorbeeld, in nauwe samenwerking met de waardeketen van Wad van Waarde, de WadTas en de WadKop. Larabi vertaalt de waarden van het Wad in een beeldtaal die iedereen herkent. Zo zie je de Wadden terug in de kleuren, texturen en patronen die Larabi gebruikt in haar ontwerpen.

De WadTas is gemaakt van linnen. “Dat wordt gemaakt van vlas en is op zichzelf geen nieuwe innovatie, dat is al eeuwen oud. Het groeit goed in de klei van Noord-Nederland. We hebben gekeken naar de bestaande verwerking van vlas tot linnen, waarbij de kwaliteit van de vezel, de dikte van het garen en de weeftechniek leidend zijn voor de eigenschappen van het textiel.”

Larabi ontwierp de Wadkop als hét alternatief voor de weggooi to-go beker. Dit omdat er veel plastic zwerfafval in het Waddengebied wordt gevonden waarvan een groot deel bestaat uit plastic verpakkingen die afkomstig zijn van to-go producten. De kop is gemaakt van PHA, een biologisch afbreekbaar plastic, gemaakt van reststromen uit de landbouw. “Je kunt de WadKop jarenlang gebruiken en hij kan prima in de vaatwasser. Mocht de WadKop per ongeluk overboord waaien dan breekt het af zonder microplastics achter te laten.” vertelt Larabi enthousiast.

Bij Larabi ligt de nadruk vooral op het eindproduct. Het productieproces is dienend aan de duurzaamheid ervan. Dat zie je terug in de milieu impact van haar ontwerpen, de maatschappelijke betrokkenheid en de details die subtiel naar de plek van materiaaloorsprong verwijzen. “Het kan veel opleveren voor een bedrijf en het milieu, als een ontwerper al in een vroeg stadium bij een productvraag wordt betrokken. De ontwerper kiest tenslotte het materiaal en de techniek waarmee het product gemaakt wordt.”

Door functionele gebruiksproducten te creëren uit lokale, duurzame materialen en die te koppelen aan een vraag uit de markt, ziet Larabi kansen om een goed gegrond product neer te zetten. Om dat product zo duurzaam mogelijk te maken, houdt ze in haar ontwerpen rekening met het materiaalgebruik en de techniek. “Lokale makelij is meestal duurder dan massaproductie. Het ontwerp kan er aan bijdragen dat het product er waardevol uitziet, zodat het langer wordt gebruikt en misschien zelfs wordt gerepareerd.”

De producten die Larabi voor Wad van Waarde ontwierp stralen als het ware het Wad uit. “Het is belangrijk dat het voor mensen een herkenbaar product wordt en het Wadse gevoel oproept. We zijn in gesprek gegaan met onder andere bewoners en (boot)toeristen. Wat maakt het ontwerp een Waddenontwerp? Door de gebruikers van het Wad te betrekken bij het proces hebben wij veel inzicht kunnen krijgen in het Waddengebied. Over het algemeen beleeft men het op dezelfde manier en ziet men de schoonheid, samengevat in: puur, ruimte, weidsheid, dynamiek en seizoenen.”

Larabi richt zich volledig op het Waddengebied. “Door het tonen van het verhaal van het Wad, een kwetsbaar gebied en UNESCO werelderfgoed, wil ik bewoners, bezoekers en gebruikers van het Wad uitnodigen om het Waddengebied door andere ogen te bekijken. Medeontwerpers wil ik uitnodigen om ook op deze regeneratieve manier te werken, door producten te ontwerpen die we van materialen maken die het gebied ons geeft en na gebruik weer terug kan nemen.”

Meer informatie is te vinden op de website van Wad van Waarde of bekijk in het fimpje wat we doen en lees het interview over de rol van de ontwerper en bekijken de WadProducten.