Fungal Fabrics

Fungal Fabrics, Nourishing Fashion, oftewel; Schimmel- textiel voor voedende mode.

Schimmels worden geassocieerd met dood en verderf, waardoor hun potentieel om de kwaliteit van ons leven te verbeteren onvoldoende wordt benut. Wij willen de perceptie van schimmels om keren, door communicatie via High Fashion. Esthetiek en functionaliteit zullen worden samengebracht in een jurk gemaakt van schimmeltextiel die de huid voedt.

De meeste schimmels zijn onschadelijk of zelfs nuttig. Helaas wordt het volledige potentieel van schimmels niet benut vanwege hun slechte reputatie. Het doel van dit project, is de perceptie van schimmels te veranderen. Dit doen we door High Fashion te creëren gemaakt van Mycelium oftewel schimmeldraden. Dit moet leiden tot waardering voor de eigenschappen van schimmels, die daarna volledig kunnen worden benut, om de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren, door bij te dragen aan duurzaamheid en gezondheid.

Mycelium bestaat uit een netwerk van door elkaar groeiende schimmeldraden. Mycelium vertoont qua structuur een grote gelijkenis met normale geweven stof. Schimmels produceren dus Fungal Fabrics. Op schimmel gebaseerd textiel, kan dierlijk leer en petrochemisch textiel vervangen, maar kan ook toegevoegde waarde bevatten, bijvoorbeeld door langzame afgifte van voedende middelen, afkomstig uit schimmels, wanneer deze in contact is met de huid.

Wij zijn ervan overtuigd dat Fungal Fabrics, zal bijdragen aan het opnieuw verbinden van de consument met de natuur, door het tonen van zijn schoonheid en potentie.

Dit project is een samenwerking met prof. dr. Han AB Wösten van het Kluyver Centre.