Palmleather Education Project

Een grote groep van de wereldbevolking leeft van minder dan twee dollar per dag. De Wishful Doing Foundation zet haar kennis en ervaring in juist voor deze groep. De projecten die wij ontwikkelen staan in nauw verband met de door ons gedefinieerde pijlers natuur, wetenschap, maatschappij en educatie. In elk project nemen wij het initiatief, vinden partners en zoeken wij aansluiting bij deze thema’s. Het Palmleather Project is inmiddels al vier jaar in ontwikkeling met fantastische resultaten en concrete successen. In India ontwikkelde Studio Tjeerd Veenhoven een biologische opwaardering van het palmblad van de Areca Betel Nut, een breekbaar natuurlijk afvalproduct met nauwelijks waarde. Hij transformeerde dit naar een leerachtige materiaal dat gebruikt kan worden in ambachtelijke producten. Hij werkt reeds met lokale NGO’s, ondernemers, overheid en scholen ter plaatse om dit nieuwe materiaal toe te passen in diverse lokale ambachten resulterend in diverse ecologische en sociaal verantwoorde producten voor export, maar vooral ook voor de lokale markt. Het Palmleather project kreeg in 2015 een flinke duw, steeds meer producten worden verkocht en nieuwe investeerders stappen in. De Wishful Doing Foundation ziet een kans om educatie en training te ondersteunen om de ‘Knowledge Transfer’ mogelijk te maken.

Er is hard gewerkt aan het ontwikkelen van een lesprogramma gebaseerd op de opgedane kennis en ervaring van Tjeerd Veenhoven omtrent het Palmleather Project. In ons programma zijn we op een missie om studenten te leren over natuurlijke vezels en hoe je deze kunt upgraden tot hedendaagse design objecten. We willen de studenten in contact brengen met lokale materialen en ambachten, om ze te stimuleren Design Interventies te doen omtrent deze materialen en productietechnieken. Onze visie is dat de Design Thinking aanpak natuurlijke vezels en traditionele ambachten in India kan doen herleven, waardoor ze een goede kans krijgen om te overleven in de snelgroeiende consumptiemarkt, waar de producten van ver komen, tegen lage prijzen, meestal van lage kwaliteit blijken te zijn en schadelijk zijn voor het ecosysteem en cultureel erfgoed van India.

In de afgelopen twee jaar hebben studenten van de Sristhi Design School in Bangalore een lokaal natuurlijk materiaal gekozen en onderzocht, daarbij is er altijd meteen contact met lokale ambachtsmensen. De studenten moeten de waardeketen van het materiaal onderzoeken; van grondstof tot eindproduct. Ze komen dus in aanraking met de mensen in deze waardeketen, vaak behorend tot de allerarmste. Vervolgens laten de studenten de prototypes door de lokale ambachtslieden maken en zien we al een paar leuke voorbeelden hoe deze ontwerpen een plaats hebben gevonden in de dagelijkse praktijk van de bevolking.

Hieronder is een selectie van de resultaten te zien. Dit project is gefinancierd door de Rabobank Foundation. Meer over dit project is te vinden op de website van de Wishful Doing Foundation.