We gaan het meemaken

House of Design is in september 2016 gestart met het project ‘We gaan het meemaken’. We onderzoeken de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen, kennis, talent en vraag, om te komen tot lokale duurzame productieketens voor de regio de Marne. We koppelen de lokale maakindustrie aan 21e eeuw vaardigheden als digitale fabricage, waardoor we tot nieuwe inzichten en innovatie komen. Jongeren inspireren we met deze nieuwe technieken, door ze te laten ontdekken hoe deze een rol kunnen spelen in hun eigen toekomst in de regio.

Waarom doe ik mee aan ‘We gaan het meemaken’?

Ik streef naar een samenkomst van lokale (ambachtelijke) kennis uit het verleden met duurzame (moderne) innovatie. Dan ontstaan nieuwe mogelijkheden: materialen kunnen worden hergebruikt, weer de grond in. Dat is een uitdaging waar ik onderdeel van wil zijn. En een uitdaging waar de inspirerende regio De Marne zich uitstekend voor leent: de vruchtbare zandige kleigrond is bijvoorbeeld bijzonder geschikt om allerlei bruikbare grondstoffen op te verbouwen.

De Marne

De inspirerende regio de Marne heeft een rijke historie en biedt veel kansen voor de toekomst. Het Noordelijke gedeelte dat zich aan de Noordzee bevindt stond ooit bekend om de handel en visserij. Wat daar van over is gebleven is de vruchtbare zandige kleigrond welke bijzonder geschikt is om allerlei bruikbare grondstoffen op te verbouwen, zoals hennep.

Hennep

Hennep is één van de oudste en historisch veelgebruikte cultuurgewassen van Nederland. Ooit werden canvas, zeildoek en touw hiervan gemaakt. Totdat dit gewas in de twintigste eeuw werd verdrongen door goedkopere geïmporteerde alternatieven, en later door synthetische vezels. De hennepplant heeft meerdere interessante elementen, niet alleen de vezel is uitermate bruikbaar, ook het houtachtige materiaal van de stengel en de olie die de plant bevat bieden tal van mogelijkheden.ChitineDe regio staat vandaag de dag nog steeds bekend vanwege de garnalenhandel. Daar waar de garnalen vroeger bij de mensen thuis met de hand werden gepeld, gebeurd dit tegenwoordig met ultramoderne machines. Resulterend in een enorme hoeveelheid garnalenpel. Deze schillen bevatten chitine, een biopolymeer dat zorgt voor de stevigheid van de pantsers en heeft nog meer interessante chemische eigenschappen, die allerlei toepassingsmogelijkheden bieden.

Product

Het staat buiten kijf dat er opnieuw aandacht is voor vezelgewassen. Voorop staat dat we regionale kennis omvormen tot lokale duurzame productieketens voor de regio. Dat doen we door een functionele koppeling te maken tussen de materiaaleigenschappen van hennep: het isolerend vermogen, de sterkte van de vezels en de lage dichtheid in combinatie met chitine als bindmiddel. Dat is de perfecte basis voor een duurzaam bouwmateriaal, namelijk wandpanelen als dan niet met akoestische, isolerende of esthetische werking.

Kennis

Door contact te leggen met garnalenhandel Telson te Lauwersoog hebben we de nodige informatie en materiaal kunnen verkrijgen op het gebied van chitine. Telson houdt zich al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van chitine in samenwerking met lokale mkb- bedrijven en kennisinstellingen. Kennis op het gebied van hennep vonden we iets buiten de regio in Oude Pekela bij HempFlax, zij houden zich bezig met de productie van hennep en vlas en de verwerking van deze hernieuwbare grondstoffen tot halffabricaten en eindproducten. Er worden voortdurend nieuwe toepassingen van industriële hennep ontwikkeld.

Vraag aan de regio

De vruchtbare grond leent zich uitermate voor het verbouwen van onze basisgrondstof hennep. Het verwerken van deze grondstof tot eindproduct zou regionaal kunnen gebeuren, waardoor een duurzaam bouwmateriaal ontwikkeld kan worden. Door de vraag uit de regionale bouwwereld te inventariseren kunnen we in de toekomst streven naar duurzame bouwmiddelen met een regionale identiteit, zowel productietechnisch als esthetisch. De komende tijd gaan we opzoek naar de behoefte uit de regio en streven naar voorbeeld projecten in de nabije toekomst.

Meer over dit project en de andere ontwerpers is te lezen op het blog van We gaan het meemaken