Workumer Aardewerk

Sinds December 2016 heb ik mij verdiept in de techniek van het Workumer aardewerk en hoe dit materiaal en de techniek te gebruiken in souvenirs voor It Erfskip. It Erfskip is een Social Design Lab waarin in co-creatie souvenirs voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden Fryslân 2018 worden ontwikkeld. Hieronder is meer te lezen over mijn project:

Dyn Tegeltsje

Friese verhalen op Workumer tegels, door Simone Larabi van Studio Simone Vermaning

Verhalen verteld door oorspronkelijke Friezen, Simone vertaalt ze naar ontwerpen die gebruikt worden als patronen in deze Workumer tegels. Mensen vertellen via de tegels hun verhalen. Wat Fryslân betekent voor hen, hun beleving als ze aan Fryslân denken. Dat kan een beeld zijn, maar ook een geur of een smaak. Zelf denk ik dan aan de was die mijn moeder ’s zomers buiten hing te drogen. De witte lakens wapperend in de frisse Friese wind. De afgelopen maanden tourde ze door Friesland opzoek naar verhalen.

Het kerfsnee aardewerk is een techniek waarbij in zachte klei gesneden wordt. Het zijn geometrische vormen die ze hierin verwerken. Het is ontzettend arbeidsintensief en je doet er jaren over om het onder de knie te krijgen.

In het bijgevoegde boekje zijn de verhalen verzameld met bijbehorende portretten. Elk verhaal wordt uitgewerkt op een tableau van vier tegels waarbij de kerfsnee techniek op een moderne manier samenkomt met een knipoog naar het traditionele kleurrijke schilderwerk. Elk tableau krijgt een andere kleur passend bij het onderwerp, het wordt dus een kleurrijk overzicht van Friesland, letterlijk en figuurlijk.