Wessel Gansfortprijs 2013

De Wessel Gansfortprijs is de cultuurprijs van de provincie Groningen die tweejaarlijks wordt toegekend.

Het is de culturele prijs van de Provincie Groningen, genoemd naar de Groninger humanist en wetenschapper Wessel Gansfort. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling, die op een bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de Provincie Groningen. De prijs bestaat uit een wisselplastiek en een geldprijs.

Dit jaar werd Simone Vermaning gevraagd het plastiek te ontwerpen. Voor het plastiek liet ze zich inspireren door de voor Wessel Gansfort belangrijkste onderdelen binnen het Humanisme: De drie eenheid. Dat duidt op de relatie van de mens met zichzelf, de maatschappij en God, welke samen één harmonieus geheel vormen. Deze onderdelen zijn vormgegeven aan de hand van drie van de vijf platonische lichamen, deze regelmatige veelvlakken vormen samen de levensvrucht, dit wil zeggen dat al het leven ervan is doordrongen en ermee is opgebouwd. Dit fenomeen is beter bekend als de Gulden Snede, oftewel de goddelijke proportie. Het hierdoor in het plastiek ontstane patroon is abstract en grillig, zoals we dat kennen van diepe scheuren in Groninger klei, waarop Wessel Gansfort is geboren.