Kersteierbal

In landen waar kerst wordt gevierd stijgt het plastic verbruik tijdens de feestmaand met zo’n 30%. Daarom bedacht de Groningse acteur Marcel Hensema de biologisch afbreekbare kerst-eierbal gemaakt van Gronings stro, een krokante buitenlaag van bioglitters en wilde bloemzaden. Zaai de bal na kerst, samen met je goede voornemens in je tuin en geniet van alle pracht die uitkomt in de zomer!

Marcel Hensema

Marcel Hensema is een Gronings acteur hij speelde rollen in vele televisie series zoals Penoza en Hollands Hoop. In het theater is hij bekend vanwege o.a. De Verleiders en zijn solovoorstellingen. Marcel is de bedenker van de kersteierbal. Per ongeluk…

Marcel over de kersteierbal

In de Coronawinter van 2020 moest ik de kerstvoorstelling ‘Mijn Vrede’ in MartiniPlaza cancelen i.v.m. de lockdown. Het decor bestond uit door mijzelf zelf ontworpen kerstballen in de vorm van de Groningse eierbal. 

Ik had een vrachtwagentje vol thuis laten komen en precies op het moment dat de boel werd geleverd werd de lockdown afgekondigd. Terwijl bij mij in de keuken de dozen tot het aan het plafond stonden…. Mijn vrouw vond het een beetje vol worden en stelde voor ze dan maar te verkopen. Ik heb een marktkraam gehuurd en binnen 24 uur was alles verkocht.

Omdat ik op kerstavond de familie-kerstvoorstelling ‘Mijn Vrede’ weer ga spelen heb ik besloten nieuwe kerstballen te maken. Dit keer niet van plastic maar puur natuur. Versie 2.0…. 

Biobased en circulair

In de zoektocht naar een biologische afbreekbare versie kwam Marcel via via terecht bij Eileen Blackmore van House of Design. Tijdens de eerste kennismaking ontstonden mooie ideeën over het toepassen van lokaal biobased materiaal en kwamen we op het idee rondom het tweede leven van de bal, door de toevoeging van bloemzaadjes. Hiermee hebben we de kersteierbal circulair gemaakt, hij gaat terug de grond in en we dragen ook nog eens bij aan de biodiversiteit. 

Kijkend naar een eierbal zag Eileen Blackmore een grote overeenkomst met het materiaal dat ontwerper Simone Larabi ontwikkeld vanuit stro, de match was dan ook snel gemaakt. Simone Larabi deed het biobased materiaalonderzoek en ontwikkelde het procedé om van idee naar bal te komen. Het maken van de ballen bestaat uit een aantal handelingen die volledig met de hand worden gedaan, je kunt zeggen dat het een ambachtelijk procedé is, net als bij de “eetbare” eierbal.

BWRI Sappemeer

De stro wordt gekookt in een kas in Foxhol. Als de stro gekookt heeft valt het uit elkaar, wordt geperst en vermengd met papier. Vervolgens gaat het mengsel naar de sociale werkvoorziening BWRI in Sappemeer. Daar worden de eierballen met de hand gedraaid, geverfd en beglitterd door de mensen van het BWRI. 

Goed doel

De plek waar je wieg staat, zou niets mogen zeggen over hoe groot de kans is dat je later goed terecht komt. In Groningen, waar relatief veel armoede voorkomt, is dat echter wel het geval. JINC doet hier iets aan.

Om het werk van JINC te ondersteunen doneren ze voor iedere verkochte kertsteierbal 2 euro. Daarnaast zullen er dit jaar In de kerstboom op de Grote markt van Groningen 100 grote kersteierballen hangen die aan bedrijven en donateurs worden verkocht. De opbrengst hiervan gaat eveneens volledig naar JINC. Wil jij ook een eigen bal in de boom op de Grote markt? mail dan naar kersteierballen@gmail.com.

Meer over de geschiedenis van de eierbal en de verkooppunten vind je hier: www.kersteierballen.nl

Foto nr.4 door Janna Bathoorn